Ook in hoger beroep tbs geëist tegen man die oma Toni neerstak

Tegen de 25-jarige Vino H. is in het hoger beroep ook onvoorwaardelijke tbs met dwangverpleging geëist voor het neersteken van de 96-jarige oma Toni.

'Niet te bevatten'
'Ze had in haar leven al veel meegemaakt, waaronder de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog toen zij de zorg had over twee zeer jonge kinderen. En dan kom je in de winter van je leven op zo’n manier aan je einde. Niet te bevatten', zei de advocaat-generaal tijdens zijn requisitoir in het hoger beroep.

Lees ook: Tbs met dwangverpleging voor neersteken van oma Toni uit de Pijp

Oma Toni werd in maart vorig jaat neergestoken toen ze met haar rollator door de Govert Flinckstraat wandelde, de straat waar ze al meer dan 75 jaar woonde. Op de intensive care vocht ze enkele weken voor haar leven, maar stierf uiteindelijk in april. Vino H. verklaarde na zijn aanhouding dat hij met de daad zijn vader wilde straffen.

Moord
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft verdachte gehandeld met voorbedachte raad en is daarmee sprake van moord. De advocaat-generaal: 'Verdachte is planmatig te werk gegaan. Hij is bewust vertrokken naar Amsterdam, hij wilde een zwak slachtoffer uitkiezen en heeft bewust gewacht tot het slachtoffer alleen op straat was om toe te slaan. Er is in het geheel geen sprake geweest van een opwelling.'

Lees ook: Dochters oma Toni nemen woord: 'Dit had ze niet verdiend, ze zat nog vol plannen'

Omdat de verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar is verklaard door deskundigen, is het wettelijk niet mogelijk een celstraf te eisen. De rechtbank had eerder, conform de eis van de officier van justitie, ook al tbs met dwangverpleging. De verdachte ging in hoger beroep. De uitspraak in het hoger beroep volgt naar verwachting over twee weken.

Het laatste nieuws